Self-Tape vs. műtermi casting: előnyök, hátrányok - fotókkal illusztrálva

Ahogy változik a világ, úgy kapkodjuk a fejünket az új kommunikációs technológiák, irányzatok után, és nekünk is alkalmazkodni kell a megváltozott megrendelői igényekhez. Az egyik ilyen trend, a self-tape casting-jelenség, amely a Covid-járványhoz köthető, vagyis a fizikai távolságtartás volt az eredeti célja. Mostanra azonban megkerülhetetlen tényező a szakmánkban.

A Self-Tape - vagy ha úgy tetszik, otthoni casting - előnye, hogy komolyabb szervezést nem igényel. Alacsony a költsége, gyorsan elkészül és a rendezők - vagy más döntéshozók - egyedi tartalmakat láthatnak a szereplőkről. Könnyíti a válogatást, hogy saját környezetükben lehet megfigyelni a jelentkezőket, akik zavaró külső körülményektől mentesen, 100%-ban a szerepre koncentrálhatnak. A kreativitásnak semmi sem szab határt.

Sokan vannak azonban, akik kihagyják a benne rejlő nagy lehetőséget, vagy egyáltalán nem tudják megugrani a feladatot. Nem színhelyes, rosszul beállított vagy nem előnyös felvételeket küldenek magukról. Nem törődnek a külsejükkel; ápolatlanul, nem odaillő ruhákban lépnek a kamera elé, gyakran cipőt sem vesznek fel az egész alakos képek rögzítéséhez. Egyeseknek technikai hiányosságaik is lehetnek, esetleg nincs segítségük, és ezért gyengébb minőségű anyaggal rukkolnak elő. Legrosszabb esetben semmit sem kapunk tőlük a megadott határidőig, mert a kudarctól való félelem miatt inkább el sem készítik a Self-Tape-et. Ez inkább a szenior korosztályra jellemző, de sajnos fiataloknál is van rá példa.

Nem kizárólag nekik lett kitalálva a műtermi casting. Egy jelen állás szerint kihalófélben lévő műfaj, aminek számos előnye van. A hagyományos casting session során készült felvételek alapján a filmesek közvetlen visszajelzést, ezáltal hitelesebb képet kaphatnak arról, hogy az alanyok helyzetgyakorlat közben hogyan reagálnak az utasításokra. Hasznos lehet látni, hogy mennyire képesek felszabadultan játszani professzionális körülmények között - erős fények vagy adott esetben közönség előtt -, mert később a forgatáson is hasonló vagy még nagyobb nyomás lesz rajtuk.

A műtermi casting további előnye, hogy formáját tekintve egységes anyag készül, vagyis minden résztvevőt ugyanolyan körülmények között (fény- és kamerabeállításokat használva) fotóznak le. Így jobban különbséget lehet tenni emberek között, ha például fontos az arcbőr színtónusa. További előny, hogy többszereplős jelenetek során össze lehet párosítani a preferált előadókat, ezáltal természetesebb reakciókat, interakciókat láthatunk a monitoron visszaköszönni. Végül az egyik legfontosabb ebben rejlő lehetőség: a személyes kapcsolattartás, hiszen egy ilyen esemény során vendégül láthatjuk az ügyfelet (pl. reklámfilmeknél megrendelő, ügynökség), ami kiváló alkalom lehet a személyes kapcsolatok ápolására.

Érdeklődj nálunk Self-Tape vagy hagyományos casting iránt, segítünk megtalálni a Számodra legmegfelelőbb megoldást.

Ha szeretnéd lenyűgözni ügyfeleidet, akkor nézd meg milyen minőségre számíthatsz egy hagyományos műtermi casting session eredményeként.

© Copyright 2019 Hollywood Casting - All Rights Reserved